Asbesthoudende Materialen: Het Gevaar voor de Gezondheid

Asbest is een vezelachtig mineraal dat veel wordt gebruikt in de bouw en de industrie vanwege zijn brandwerende eigenschappen. Het was geliefd om de vele positieve eigenschappen, maar inmiddels is bekend dat een slechte gezondheid kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder kanker en mesothelioom.

Wat is asbest?

Asbest is de naam gegeven aan een groep van zes vezelachtige mineralen die van de natuur voorkomen in de aardkorst. De vezels zijn dun en flexibel en hebben isolerende en brandwerende eigenschappen. De zes soorten asbest zijn chrysotiel (wit asbest), crocidoliet (blauw asbest), amosiet (bruin asbest), anthophylliet, tremoliet en actinoliet.

Asbest in de Bouw

Asbest werd ooit gezien als een wondermateriaal vanwege de vele eigenschappen die het bezit. Het werd daarom veel gebruikt in de bouw en in de industrie. Asbest werd toegepast in bouwmaterialen zoals plafonds, vloeren, muren, isolatiemateriaal, dakbedekking, enzovoorts.

Het gebruik van asbest in de bouw begon echter te verminderen toen het duidelijk werd dat een asbest gezondheidsrisico's met zich meebrengt. In 1993 werd er in Nederland door de overheid zelfs een algeheel verbod op het gebruik van asbest aanvaarding.

Gezondheidsrisico's van Asbest

Blootstelling aan asbest kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder longkanker en mesothelioom. Deze ziekten komen vaak pas vele jaren na een asbest tot uiting. In sommige gevallen kan het zelfs jaren duren voordat de gebeurtenissen optreden.

Blootstelling aan Asbest

Asbestvezels zijn gevaarlijk, omdat ze zo klein zijn dat ze ingeademd door het lichaam kunnen worden. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. De vezels blijven vervolgens vaak lange tijd in het lichaam aanwezig, waardoor het risico op ziekten altijd aanwezig blijft.

Het risico van het voorkomen van asbest is vooral groot voor mensen die in de bouw of in de industrie werken. Het inademen van asbestvezels kan ook via andere wegen gebeuren, zoals bijvoorbeeld het verwijderen van asbesthoudende bouwmaterialen.

Asbesthoudende Materialen Herkennen

Asbesthoudende materialen zijn te herkennen aan hun vezelachtige structuur. Er zijn echter ook asbestmaterialen die niet direct als herkenbaar zijn. Het is daarom belangrijk om bij werkzaamheden in de bouw van de industrie alert te zijn en te weten waar het asbest zich kan bevinden.

In het verleden werd asbest vooral gebruikt in de bouw van woningen van vóór 1994. Maar ook in sommige nieuwbouwwoningen kan nog asbest aanwezig zijn, bijvoorbeeld in spuitpleisterwerk dat na 1993 is gebouwd.

Als er asbestverdacht materiaal aanwezig is, mag dit niet zomaar worden verwijderd. Hier zijn strikte regels voor. Zo moet de verwijdering bijvoorbeeld altijd door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf worden uitgevoerd.

Asbest Verwijderen

Het verwijderen van asbest is belangrijk om te voorkomen dat asbestvezels worden verwijderd. Het verwijderen van asbest is echter een ingewikkeld proces dat alleen mag worden uitgevoerd door hiertoe gecertificeerde bedrijven. Dit is vanwege de gezondheidsrisico's die asbestvezels met zich mee kunnen brengen.

Conclusie

Het gebruik van asbest brengt enige gezondheidsrisico's met zich mee. Mensen sterven in de bouw en in de industrie werken, lopen een groot risico op toekomstige asbestvezels. Elke asbesthoudende materialen of materialen die zeker aanwezig zijn, moeten uiterst zorgvuldig worden opgelost. Het verwijderen van asbest vereist specialisme en deskundigheid om de gezondheidsrisico's te minimaliseren.

Ook interessant

Recyclage

RecyclageRecyclage is een essentieel onderdeel van onze moderne samenleving. Het is een proces waarbij afvalmateriaal wordt vervangen in nieuwe, bruik ...

Lees verder

Afvalbehandeling En Afvalverwerking

Afvalbehandeling En Afvalverwerking: Verduidelijking Van BegrippenAfvalverwerking en afvalbehandeling zijn twee termen die vaak door elkaar worden geb ...

Lees verder

Waterzuivering

Waarom waterzuivering essentieel is voor onze planeetWater is een cruciale hulpbron voor ons ecosysteem. Het is niet alleen van vitaal belang voor he ...

Lees verder