Noodverlichting voor jouw veiligheid

We hopen dat het natuurlijk nooit mee te maken is, maar stel je voor: er breekt brand uit in jouw gebouw en het licht valt uit. Hoe kun je op een veilige manier het pand verlaten? Het belang van noodverlichting wordt dan ook vaak onderschat, terwijl het juist van levensbelang kan zijn. In deze tekst leg ik daarom uit wat noodverlichting is en waarom het zo belangrijk is. Daarnaast geef ik tips over de plaatsen van noodverlichting en waar je op moet letten bij het onderhoud ervan.

Wat is noodverlichting?

Noodverlichting is een verlichting die ervoor zorgt dat je achterop een veilige manier kunt verlaten. Het doel is om mensen, zelfs bij volledige uitval van de reguliere verlichting, om naar de uitgang te leiden. Noodverlichting bestaat uit twee soorten verlichting:

**Vluchtwegverlichting:** Dit type verlichting wordt geplaatst om de route naar de uitgang duidelijk zichtbaar te maken. Het gaat omhoog om verlichting die horizontaal langs de vluchtroute is aangebracht. Het moet ervoor zorgen dat mensen de vluchtroute kunnen volgen en de noodzakelijke obstakels kunnen vermijden.

**Anti-paniekverlichting:** Dit type verlichting zorgt voor een goede en gelijkmatige verlichting van de ruimte bij een mogelijke stroomuitval. Het doel van deze verlichting is om de paniekreactie van mensen te verminderen en hen gerust te stellen.

Waarom is noodverlichting zo belangrijk?

Het vastleggen en plaatsen van noodverlichting is verplicht voor iedere eigenaar van een beheerder van een gebouw. Dit is vastgelegd in het Bouwbesluit. Maar waarom is het nu eigenlijk zo belangrijk?

**Reden 1: Veiligheid van personen:** Bij ontruimingen gedurende langere tijd, zoals merk, is goedwerkende noodverlichting onmisbaar. Het zorgt ervoor dat mensen het gebouw op een snelle en veilige manier kunnen verlaten.

**Reden 2: Voldoen aan wet- en regelgeving:** Het niet hebben van noodverlichting of het vermoeden van de onderhoudsplicht is in strijd met de wet- en regelgeving. Dit kan leiden tot hoge boetes van de sluiting van het pand.

**Reden 3: Preventie van schade:** Goedwerkende noodverlichting voorkomt dat mensen in paniek raken en daardoor onnodige schade veroorzaken aan eigendommen.

Waar moet je op letten bij het plaatsen van noodverlichting?

Het plaatsen van noodverlichting heeft de nodige aandacht nodig. geef ik enkele tips waar je op moet letten.

**Tip 1: Inspecteer de vluchtroutes:** Controleer goed welke vluchtroutes mensen moeten nemen bij noodgevallen. Zorg ervoor dat deze routes helder en duidelijk zijn aangegeven.

**Tip 2: Goede verlichting:** Zorg ervoor dat de noodverlichting helder genoeg is. Anders kan het zijn dat mensen het niet zien en het pand niet op tijd kunnen verlaten.

**Tip 3: Onderhoud:** Onderhoud van noodverlichting is enorm belangrijk. Test de verlichting regelmatig om er zeker van te zijn dat deze goed werkt.

Onderhoud van noodverlichting

Het onderhouden van noodverlichting is belangrijk om er zeker van te zijn dat deze in elk type nood goed functioneert. Onderhoud van noodverlichting bestaat uit de volgende drie onderdelen:

**1. Visuele inspectie**:

Ga het trappenhuis van de gangen in en bekijk of de verlichting zichtbaar en aanwezig is. Controleer op beschadigingen en vuil op de armaturen.

**2. Functionele inspectie**:

Test of de verlichting werkt op de manier zoals je dat van de noodverlichting mag verwachten. Doe dit bijvoorbeeld door stroom uit te schakelen, waardoor de noodverlichting aan hoort te gaan.

**3. Periodieke inspectie**:

In Nederland is dit verplicht. De periodieke inspectie bestaat naast de bovengenoemde inspecties uit het registreren van betrouwbare gegevens zoals de gegevens van de laatste inspectie en de reparatie van defecten.

Conclusie

In deze tekst hebben we het belang van noodverlichting besproken. Het onderhouden en plaatsen van noodverlichting is essentieel voor de veiligheid van personen en eigendommen en om te kunnen voldoen aan wet- en regelgeving. Let bij het plaatsen van noodverlichting goed op de vluchtroutes, de helderheid van de verlichting en het regelmatig testen van de verlichting. Onderhoud van de noodverlichting bestaat uit een visuele inspectie, een functionele inspectie en een periodieke inspectie. Zorg ervoor dat noodverlichting bij jouw pand goed geregeld is en waarborg de veiligheid!

Ook interessant

Alarm systemen

Alarmsystemen: Veiligheid en GemoedsrustEen van de belangrijkste aspecten van elke woning of bedrijf is veiligheid. Het is verplicht dat we ons allem ...

Lees verder

Elektriciteit aanleggen

Elektriciteit aanleggen: een overzicht van de belangrijkste stappenHet aanleggen van elektriciteit kan een ingrijpende klus zijn, maar met de juiste ...

Lees verder

Elektrciteitsproblemen oplossen

Elektrciteitsproblemen oplossenElektriciteitsproblemen oplossen: tips en trucsElektriciteitsproblemen kunnen heel vervelend zijn. Vaak worden ze veroo ...

Lees verder